Akita - jak karmić i pielęgnować tę rasę?

2017-10-25
Akita - jak karmić i pielęgnować tę rasę?

Akita to jedna z najwspanialszych ras. Ten cudowny psiak doskonale radzi sobie w roli stróża. Jest trudny w wychowaniu i nie ufa obcym osobom. Tylko przy właścicielu zaakceptuje obecność kogoś innego. Karmienie oraz pielęgnacja akity wymaga dużego nakładu czasu oraz energii.

Akita – pochodzenie rasy

Pierwotnie rasa ta została wyhodowana specjalnie do walk psów, a w późniejszym czasie jej czworonożni przedstawiciele byli wykorzystywani do polowań. Akity istniały na Wyspach Japońskich już 5 tysięcy lat temu i towarzyszyły samurajom. Od tego czasu zajmują stałe miejsce w japońskiej mitologii. W 1931 roku akita została oficjalnie ogłoszona japońskim pomnikiem przyrody.

 

Akita – karmienie

Psy tej rasy charakteryzują się tym, że nie są wybredne, jeżeli chodzi o jedzenie. Rodzaj pożywienia powinien być dostosowany do trybu życia akity. Pieski, które mało się ruszają i nie chodzą często na wyczerpujące spacery, nie powinny mieć obfitych posiłków, ponieważ bardzo szybko przybiorą na wadze. Jeżeli akity spędzają dużo czasu na dworze, warto wzbogacić posiłki o dodatkowe kalorie.

Najczęściej przez właścicieli psów tej rasy wybierana jest karma sucha. Z tego powodu trzeba też zapewnić psu stały dostęp do wody.

 

Jakie produkty naturalne powinny znajdować się w diecie psa?

  • Produkty dostarczające białko – ryby oraz mięso. Psiaki najbardziej lubią wołowinę, baraninę i jagnięcinę. Jeżeli zdecydujemy się na karmienie psa białym drobiem, pamiętajmy, aby wcześniej to mięso ugotować, ponieważ spożywanie przez psa surowego drobiu może skutkować salmonellą. Ryby tylko i wyłącznie morskie, gotowane i bez ości;
  • Nabiał w postaci chudego sera – szczególnie polecany szczeniaczkom oraz psom rosnącym. Dorosłe psy nie przyswajają mleka;
  • Warzywa – dostarczają błonnika oraz witamin. Psy najbardziej przepadają za marchewką, burakami, cukinią oraz dynią. Pamiętajmy o tym, aby warzywa wcześniej ugotować;
  • Tłuszcze – są niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu skóry i sierści.

 

Czego unikać w diecie psa?

  • Zabronione jest podawanie jakichkolwiek produktów zawierających czekoladę oraz kakao, ponieważ może to prowadzić do zgonu psa;
  • Dla młodego psiaka bardzo niebezpieczne może być zjedzenie kości drobiowych i z królika. Może to skutkować poważnymi powikłaniami zdrowotnymi;
  • Nasiona roślin strączkowych (np. bób, fasola, groch) są produktami ciężkostrawnymi, więc są one surowo zabronione w diecie psa.

 

Akita – pielęgnacja

Pies obficie traci sierść dwa razy w roku – wiosną oraz jesienią. Należy jednak systematycznie go szczotkować, najlepiej twardą, włosianą szczotką o szczecinie na tyle długiej, aby dosięgała ona do skóry. Pamiętajmy o tym, aby nie robić tego na sucho, ponieważ włosy się wtedy elektryzują i niszczeją. Zawsze przed szczotkowaniem spryskajmy psa odpowiednią odżywką, która regeneruje i wzmacnia włos.

Akitę kąpiemy w szamponach przeznaczonych do twardej sierści lub zwiększających jej objętość. Większość psów nie przepada za myciem, dlatego wcześniej przygotujmy się na to, że nasza psinka za wszelką cenę będzie chciała uciec z łazienki. Zbyt częste mycie akity nie jest koniecznie, chyba że pies ma brać udział w wystawach. Jeżeli nie zamierzamy zabierać naszego pieska na konkursy, myjmy go dopiero wtedy, gdy będzie on brudny.

Dowiedz się więcej na: http://psiaki.net.



Komentarze